Хиляди протестиращи запазиха днес минута мълчание пред гръцкия парламент в памет

...
Хиляди протестиращи запазиха днес минута мълчание пред гръцкия парламент в памет
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Атина заради влаковата катастрофа

Хиляди протестиращи резервираха през днешния ден минута безмълвие пред гръцкия парламент в памет на жертвите на влаковата злополука тази седмица, заяви кореспондент на Агенция Франс Прес. 

Повечето от стачкуващите бяха студенти, които дружно с други стачкуващи и протестиращи в цялата страна, желаят правдивост за нещастието, при която починаха минимум 57 души, а доста други към момента остават в неопределеност.

Студенти стачкуваха и в Лариса – най-близкият огромен град до мястото на злополуката, добавя Ройтерс.

Трагичният конфликт на пътнически и товарен трен късно във вторник е най-тежката железопътна злополука в Гърция, която разкри хроничните провали на няколко поредни държавни управления, отбелязва Агенция Франс Прес.

„ Това беше злополука, която чакаше да се случи “, настояват осведомени с тематиката пред Франс прес.

„ Тяхната облага, нашите мъртви “, пишеше на един от плакатите, издигнати от студентска организация на днешните митинги, осведоми Ройтерс. Друг афиш гласеше: „ Това не бе случай, това бе ликвидиране “.

В дворовете на учебни заведения в Атина възпитаници написаха с ученическите си чанти „ Обади се, когато пристигнеш “ – фраза, която се трансформира в един от лозунгите на митингите, показва Ройтерс.

Късно във вторник пътнически трен с над 350 пасажери се е движил в продължение на няколко километра по един и същи коловоз с приближаващ отсреща товарен трен, откакто началникът на гарата в централния град Лариса не е пренасочил един от влаковете. 59-годишният мъж, който е упрекнат в ликвидиране по несъобразителност, е признал частична отговорност за случая. Но е имало и други фактори, съобщи неговият юрист в четвъртък.

" Клиентът ми пое своята част от отговорността ", съобщи Стефанос Панцарцидис. " Но не би трябвало да се фокусираме върху едно дърво, когато зад него има гора ", добави той.

Държавната телевизия ЕРТ заяви, че началникът на гарата е бил назначен на поста едвам преди 40 дни след курс на образование, траял едвам три месеца.

В продължение на десетилетия 2552-километровата железопътна мрежа на Гърция страда от неприятно ръководство, неприятна поддръжка и остаряло съоръжение, отбелязва Агенция Франс Прес.

Планинският релеф на Гърция не благоприятства построяването на обширни железопътни мрежи и неслучайно множеството гърци избират да пътуват с кола, рейс или ферибот.

Анализаторът на катастрофи Константинос Хасиотис споделя, че е имало огромни закъснения при инсталирането на електронна радарна система за сигурност на влаковете, която Гърция в началото е закупила преди две десетилетия. " Отговорността би трябвало да бъде поета от всички, които са управлявали модернизацията на мрежата ", сподели Хасиотис пред Агенция Франс Прес.

Председателят на профсъюза на машинистите Костас Генидуниас съобщи, че неговата организация скоро ще разгласява доказателства за политическата отговорност за пропуските в сигурността.

" Има доста документи, които ще оповестим ", сподели той и добави, че защото електронните защитни средства не действат от 2000 година насам, ръководството на влаковете към момента се прави " ръчно ".

Тъй като министър-председателят Кириакос Мицотакис се надява да бъде избран отново на изборите, които се чакат идващия месец, държавното управление побърза да се възползва от грешката на началника на гарата и да уточни с пръст предходните държавни управления, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Вярвам, че отговорността, небрежността и грешката са приети от началника на гарата ", съобщи през вчерашния ден представителят на държавното управление Янис Економу. Той обаче призна и " закъсненията " при инсталирането на защитни ограничения по трасето, където е станал случаят, които са резултат от " хронични недостатъци и десетилетия на неуспех " в държавното ръководство.

Инцидентът също по този начин разкри объркващата комбинация от отговорности сред частния железопътен оператор „ Хеленик трейн “ (Hellenic Train), държавната компания ОСЕ (OSE), която към момента е притежател на релсовата мрежа, и държавния контролен орган, който номинално е претрупан с надзора, показва Агенция Франс Прес.

" Мрежата е в неприятно положение, само че ние не я инспектираме ", съобщи през вчерашния ден пред ЕРТ ръководителят на гръцкия регулаторен орган за железниците RAS Йоана Циапарику.

„ Хеленик трейн “ означи, че " железопътната мрежа и железопътният трафик се ръководят от ОСЕ - гръцка държавна компания ".

Преди три седмици синдикатите, представляващи железопътния личен състав в „ Хеленик трейн “, предизвестиха за " сериозен " дефицит на личен състав.

Железопътните служащи в цялата страна излязоха през днешния ден за втори следващ ден в 24-часова стачка, оповестена след случая.

През декември надзорният орган RAS санкции „ Хеленик трейн “ с 300 000 евро, откакто към година по-рано повече от 800 пасажери останаха блокирани при тежки метеорологични условия по време на мраз.

Миналия месец Европейската комисия сезира Съда на Европейски Съюз за това, че Гърция не е подписала и разгласила съглашение с ОСЕ (OSE), според инструкция от 2012 година в полза на прозрачността. Въпреки че директивата не е обвързвана съответно с въпросите на сигурността, представител на Комисията означи през вчерашния ден, че от 2014 година насам Европейски Съюз е подкрепил 16 железопътни плана в Гърция с близо 700 млн. евро.

Гръцкият министър на превоза Костас Караманлис, който подаде оставка часове след злополуката, призна, че напъните на държавното управление за възстановяване на изискванията през последните три години и половина " за жалост не са били задоволителни, с цел да се предотврати сходен случай ".

Гръцките медии разгласиха писмо от някогашния началник на Европейската система за железопътно придвижване (ERTMS) в Гърция Христос Кациулис, в което той декларира, че модернизацията на инфраструктурата, която се чака от 2016 година насам, е незавършена. Той предизвестява, че скоростта на влаковете до 200 километра в час е рискова.

Кациулис подаде оставка предходната година, напомня Агенция Франс Прес.

" До 2010 година имаше известна рационализация на сигнализацията в железопътната мрежа, само че по време на финансовата рецесия системите за сигурност започнаха да се срутват ", напомня съветникът на ОСЕ Панайотис Терезакис.

Търгът за модернизиране на железопътната мрежа в Северна Гърция беше плануван за оповестяване по-късно този месец, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР